Store fiskedag
Nilgiris – De blå bjerge |
Hvordan man fanger en languster. |
What is your name? – småpiger på vej hjem fra skole. |
Fjerde dag af turen til Indien.
Dagen i dag handler om rejsen til Kerala og historien om Kochis brogede fortid med mange forskellige nationaliteter, og vi måtte tidligt op, for at nå flyet til Kerala.
I lufthavnen var der et mylder af mennesker, og det gav meget kaos overalt, men på forunderlig vis kom vi igennem det hele. Der er tilsyneladende ingen forandring i den hvide mands kolonirettigheder i forhold til fortrin frem for inderne. En medarbejder fra luftfartselskabet ”Kingfisher” tog os uden om køen, og fik vores bagage sikkerhedschecket, så vi hurtigt kunne checke ind. Da Niels skulle gå gennem scannerporten ved sikkerhedschecket opdagede personalet, at de havde glem at tænde den. Gad vide hvor mange, der var gået igennem den port, uden at de opdagede noget.
Det var en meget flot tur ind over Nilgiri, hvor bjergtoppene stak op gennem de disede skyer og et blåt skær lå hen over det hele. Det er ikke uden grund at disse bjerge kaldes de blå bjerge.
I lufthavnen i Kochi ventede en bil på os, og vi blev kørt til den del af byen, der hedder Fort Kochi. Det er den historiske del af byen, og vi blev indlogeret på ”Raintree Lodge”, der ligger i et gammel portugisisk kolonihus, der er ca. 100 – 150 år gammel, som de øvrige huse i området.
En guide tog os på en byrundtur i Kochi. Han fik fortalt mange ting om de tider hvor portugisere, hollændere, kinesere, jøder og briter var i området. Vi så mange af de gamle kolonihuse, hvor en del nu var sat i stand af rige indere. Den hollandske kirkegård fra 1724 kørte vi også forbi, inden vi kom til St. Francis kirken, der er den første kristne kirke, der blev bygget i Indien i 1503 af portugiserne. Her i kirken lå Vaso da Gama oprindeligt begravet, men efter 14 år hentede hans søn de jordiske rester, der nu er begravet i den store kirke i Belem ved Lissabon. Kirken er bygget af mudder, kalk og olie og træværket er teak.
Turen gik videre ned til de gamle kinesiske fiskenet, som blev lavet her omkring år 1400 medens Kubla Khan var i Kina. De gamle træstolper, der som store edderkoppeben holder fiskenettet, er lavet af teaktræ. Niels hjalp med at hejse et net op, fangsten var dog kun en håndfuld småfisk og en lobster.
Vi fortsatte gennem nogle af de gamle kvarterer, hvor bl.a. jøderne tidligere boede og havde meget handel, og sluttede ved Maharajaens palads. Paladset blev bygget af portugiserne i 1555 og givet som en gave til Rajaen af Kochi. Paladset er også bygget af mudder. Guiden tog os med på en rundvisning i paladset, hvor vi bl.a. så galleriet med de mange tidligere maharajaer tilbage fra 1864, de flotte gamle malerier i opholdsstuen, og de gamle bærestole, palanquins, bl.a. en lavet af elfenben, men det havde også kostet 8 elefanter.
Overalt i byen vokser der nogle store gamle træer kaldet raintrees, nogle af dem er mere end 400 år gamle. Portugiserne har taget disse træer med fra Brasilien, så igen kan vi konstatere, hvorledes verdenshistoriens gamle rejsende har sat nogle spor., som vi kan følge i nutiden.
Medens den halve måne stod som en skål oppe over vores hoveder, fik vi i gården på ”The old Courtyard” to lækre fiskeretter fra Kerala, medens vi nød den lune aften under et træ, hvor der op ad stammen voksede mange orkideblomster,