Mangrove, strand og hanekamp.

Mangrove, strand og hanekamp.

1. marts 2015 Slået fra Af gretheogniels

Søndag d. 1.3.2015
Vejret i løbet af en dag har været nogenlunde ens. Det starter med sol om morgenen, og midt på eftermiddagen trækker nogle skyer sammen og giver lidt vind og en kort regnbyge, og når mørket har sænket sig, er det stjerneklart.
Dagen startede med at rygsækken blev pakket, og så gik det op mod mangroveskoven indtil vejen endte. På vejen kom vi forbi nogle steder, hvor de dyrker og tørrer grøn tang, der eksporteres her fra øen i meget store mængder, bl.a. til at lave stivelse af. 
Vi gik gennem noget skov indtil stien endte ved en vakkelvorn bro, som vi gik ad det sidste stykke, inden vi gik ombord i en lille lavbundet båd. Herfra blev vi staget stille afsted gennem nogle smalle vandløb, hvor mangrovetræeernes rødder filtrede sig tæt sammen langs bredderne. En skinnende blå Kingfisher fløj pludselig afsted i solskinnet foran båden på jagt efter en lille fisk, og store hejrer fløj rundt over os. Det var en fin sejltur i morgensolen igennem et stykke meget speciel natur.


Resten af dagen tilbragte vi ved stranden med udsigt over til Bali. Her voksede der også nogle mangrovetræer ude i vandet. Her nød vi livet og fulgte bl.a. endnu en lille blå Kingfisher, der fløj rundt og fangede småfisk lige neden for vore stole.


Da vi kørte hjemover ad de hullede vejen, var der ved et tempel samlet ret mange mænd og mange scootere. Det viste sig, at der var hanekamp. Mændene sad tæt rundt om en lille indhegnet plads med hanerne i bure langs med den lave indhegning. Inde i indhegningen sad nogle mænd med hver deres hane, som de prøvede at hidse op mod en anden hane. Der var ingen kvinder til stede. Mange pengesedler vandrede rundt mellem mændenes hænder, og blev ofte talt. Hanekamp er forbudt i Indonesien, men det finder sted mange steder.

To haner, en brunhalset og en hvidhalset, fik spændt en ca 5 cm. lang spore på det ene ben, så blev de hidset endnu mere op, og slaget gik igang. Den brunhalsede fik snart overtaget, selv om den også måtte ned at ligge med den hvidhalset øverst. Men det holdt ikke, blodet flød, den brunhalset fik jaget den hvidhalset over i et hjørne, hvor den så sit snit til at stikke ud af indhegningen med den brunhalset i hælene, og folk udenfor flygtede i alle retninger. Men det var ikke et klogt træk af den hvidhalset, de blev begge indfanget, et stort flettet bur blev sat på midten af pladsen, og begge haner kom herind. Det tog ikke lang tid, før den brunhalset havde lagt den hvidhalset ned og sejren var hjemme, og den kunne løftes højt op af sin ejermand. Pengegevinster blev delt rundt til de heldige mænd, og den hvidhalset blev pelset. Den næste kamp kunne gå igang.


Ud over hanekampen blev der også spillet ved siden af kamppladsen, hvor der sad en stor gruppe mænd med et spil med nogle store felter. Vi har før set det, men vil undlade at fortælle om reglerne, for de er vist ret svære. Ved templet lå der friske offergaver, en bod med tøjdyr, tasker og andet var også opstillet, så der var rigtig søndagsstemning ved templet.
På øen her er de fleste ligesom på Bali hinduer. Når vi snakker med nogen om, at der er mange muslimer i Indonesien, er det tydeligt, at de ikke er særlig begejstrede for muslimerne. Hotelejeren, hvor vi bor lige nu, sagde at det ikke var godt, bl.a. når man blev vækket meget tidligt om morgenen af deres kalden fra moskeen.