Cigarer og rom.
Lørdag d. 28.11.15.
Efter morgenmaden kørte vi med værtindens boyfriend ud for at se noget om cigarfremstillingen. Vi fik en meget grundig forklaring på hvorledes tobaksplanten dyrkes, tørres og fermenteres før cigarfremstillingen begynder.
Plantens blade deles i fem kvaliteter, hvor toppen er den bedste kvalitet. Den store bladstreng i midten af bladet skæres væk, her sidder faktisk det meste af plantens nikotin, så der er næsten ingen nikotin i en cigar. Bladene presses tæt sammen og pakkes ind i palmeblade, hvorefter de ligger og gærer i et års tid. Så er de klar til at blive rullet til cigarer, der til sidst får et smalt stykke af et dækblad rullet rundt om. Når det er rigtig fint, sættes der en lille rund hat, der er klippet af et stykke tobaksblad, på den ende, som man ryger af, så kommer der ikke smuldrer i munden. Den sidste snip og hatten sættes fast med lidt honning. Det skulle også smage godt at dyppe enden af cigaren i lidt honning, inden man ryger den. Et andet sted dyppede de enden i rom.
Så gik turen ud i dalen, men for enden af den lille vej, som vi var kørt op ad, lå der en kaserne, de unge soldater trænede march op og ned ad den lille landsbys vej. Vi kunne kun gå i området, hvis vi tog en guide med til en meget ublu pris, og her kom vores nærighed og vores retfærdighed til udtryk, for de øvrige landsbyboer ville det beløb, som vi skulle betale, være så voldsom i forhold til deres indkomst, og det ville vi ikke være med til. Det er resultatet af det, at Cuba har almindelige pesos for befolkningen og turistpesos for turisterne. Ved landsbyen lå der et tomt og forladt bygningskompleks, der så ud til at have været en kaserne. Disse fallerede projekter har vi set flere steder rundt i Cuba.
Vi vendte bilen og kørte ned til byen, for at få lidt frokost. Herfra gik det igen ud i dalen, hvor vi så det kæmpestore klippemaleri, Mural de la Prehostoria. Det er et af verdens største udendørs malerier, og er 120 meter højt og 180 meter bredt. Det er malet i 1960 af nogle lokale bønder under ledelse af en kunstner, for at markere revolutionen.
Motivet er forhistoriske dyr og mennesker.
Vi fortsatte ad en lille rød grusvej, og kom op til et udsigtspunkt, hvor udsigten til de omkringliggende bjerge var helt formidabel. På vej tilbage til landevejen kom vi til at køre efter en oksekærre med nogle sække, og et andet oksespand, hvor bondemanden stod på en slags slæde, som blev slæbt efter de to okser på den røde grusvej.
Da vi havde spist og var kommet tilbage til vores Casa, ville vi have en mojito på Knuds terrasse, men hans værtinde kunne ikke klare det, så husets aktive bedstemor løb rundt i nabolaget og fandt ud af, at vores værtinde holdt fødselsdag for hendes boyfriend, der fyldte 30 år. Han blev sendt ud for at finde noget mynte, og snart stod der tre mojitos på bordet i den lille patio. Der kom adskillige gæster, medens vi sad og nød den, og på et tidspunkt kom fødselaren ud med tre glas og en flaske rom, og så blev der fyldt op til os. Noget senere kom han igen med flasken, og så måtte vi synge fødselsdagssang for ham.